Arbeiderpartiet vant skolevalget, Høyre kraftig tilbake

illustrasjon - graf som viser endring for partiene

En tredel av elevene stemte på Arbeiderpartiet i årets skolevalg. Høyre er nær halvert siden 2013.

ALLE RESULTATER (landsoversikt, fylker, skoler) >>

Arbeiderpartiet kapret 31,9 prosent av stemmene i årets skolevalg, mot 23,0 prosent i 2013.

Årets resultat er partiets beste i skolevalg noensinne.

Fra et rekordresultat på 28,2 prosent i 2013, har Høyre falt til 16,4 prosent i årets valg. Dermed er situasjonen snudd på hodet siden forrige skolevalg. Da var Høyre den store vinneren, mens Arbeiderpartiet hadde kraftig tilbakegang.

Fremskrittspartiet taper også blant elevene i videregående skole. FrP endte på 10,5 prosent mot 15,6 prosent for to år siden. Det er partiets dårligste skolevalg noen gang.

SV går frem

SV kan derimot se konturene av et vendepunkt. Partiet gikk frem fra 5,0 prosent i 2013 til 7,5 prosent i år.

Miljøpartiet De Grønne fortsetter fremgangen fra forrige valg og endte med 6,7 prosent av stemmene i 2015, mot 3,8 prosent i 2013. Også Venstre (6,5 prosent) og Rødt (4,8 prosent) har en viss fremgang. For de andre partiene er det små endringer.

Rekordpåmelding

Rundt 190 000 elever fra 412 skoler var påmeldt til årets skolevalg, det høyeste elevantallet noensinne. Resultatrapporten omfatter 372 skoler. Vi regner med at noen skoler vil rapportere resultater i dagene som kommer, disse vil bli lagt ut på samfunnsveven.no.

Skolevalgene arrangeres av NSD på oppdrag for Utdanningsdirektoratet. Årets valg er det 15. i rekken.

FULL RAPPORT SKOLEVALGET 2015 (PDF) >>