Resultater fra skolevalget: i dag kl. 20.00

illustrasjon som viser skolevalgdebatt

Så langt er over 190 000 elever fra mer enn 400 videregående skoler påmeldt til skolevalget.

Det er det høyeste påmeldingstallet siden de nasjonale skolevalgene ble arrangert i Norge for første gang i 1989. Skolevalgene er et viktig barometer for selve valget og et demokratisk laboratorium for partienes ungdomsorganisasjoner.

Det er NSD som har ansvar for å arrangere skolevalgene, på oppdrag fra Utdanningsdirektoratet.

Skolevalget er det 15. i rekken og arrangeres kort tid før kommune- og fylkestingsvalget 14. september (31. august – 8. september).

Påmelding – oversikt

– Gjennom skolevalgene håper vi å styrke det politiske engasjementet gjennom tilrettelegging av lærestoffet og deltakelse i valget. Skolevalgene er dessuten en arena der ungdomspolitikerne får øvd seg i debatt og valgkamp, sier spesialrådgiver ved NSD, Atle Jåstad.

Økt politisk interesse

Parallelt med skolevalget gjennomfører NSD en valgundersøkelse blant elevene. Den måler blant annet politisk interesse blant deltakerne. En gjennomgang av tallene fra det første skolevalget i 1989 frem til stortingsvalget i 2013 tyder på at den politiske interessen er stigende.

– Etter en periode med minkende interesse på nittitallet ser det ut til at interessen er stigende, sier Jåstad.

Atle Jåstad
atle.jastad@nsd.uib.no